RTÜK ve MEB’in işbirliğiyle önümüzdeki yıl tüm ilköğretim okullarında seçmeli “medya okuryazarlığı” dersi başlıyor. Bunun için 105 öğretmen Ankara’da eğitim alıyor. Daha sonra onlar da meslektaşlarını eğitecek. Ders 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle geliştirilen Medya Okuryazarlığı Projesi kapsamında Türkiye genelindeki tüm ilköğretim okullarında önümüzdeki yıldan itibaren “medya okuryazarlığı dersleri” verilecek.
RTÜK’ün web sitesinde yapılan açıklamaya göre, medya okuryazarlığı dersi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından haftalık ders çizelgesine, seçmeli ders olarak alındı. 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrenciler bu dersi seçebilecek.
Dersler sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından verilecek. RTÜK 81 ilden gelen 105 öğretmene Ankara’da 26-28 Haziran’da bu konuda eğitim veriyor.
Eğitim alan öğretmenler kendi illerindeki öğretmenleri eğitecek. RTÜK, velilerin ve öğrencilerin medya okuryazarlığı dersini seçmeleri için okul kayıtlarının yenilendiği dönemde tüm televizyon kanallarında dersi tanıtıcı bir film yayınlatacak.
Eğitim toplantısında konuşan RTÜK Başkanı Zahid Akman, çocukların günde ortalama üç saat televizyon izlediklerini vurguladı.
Söz konusu dersle çocukları televizyonun olumsuz etkisinden korumayı amaçladıklarını söyleyen Akman, “Yayınları yasaklayarak, izleme sürelerini azaltarak toplumu televizyonun olumsuz etkilerinden korumak mümkün olmuyor” dedi.
Medya okuryazarlığı dersleri RTÜK ve MEB arasında imzalanan protokol kapsamında geçen yıl Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Erzurum’da beş ilköğretim okulunda pilot proje olarak başlamıştı.
Dersin içeriği
Medya okuryazarlığı, yazılı ve yazılı olmayan, büyük çeşitlilik gösteren formatlardaki (televizyon, video, sinema, reklamlar, internet v.s) mesajlara ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneği olarak tanımlanıyor.
Medya okuryazarlığı dersi, “İletişime Giriş” (İletişim, iletişimin süreci ve öğeleri, iletişim türleri), “Kitle İletişimi” (Kitle iletişimi, kitle iletişim araçları, iletişim ve kitle iletişim arasındaki ilişki), “Medya” (Medya, medyanın başlıca işlevleri, medyanın ekonomik boyutu, medya ve etik, medya okuryazarlığı kavramı, amacı ve önemi), “Televizyon” (Etkili bir kitle iletişim aracı olarak televizyon, Türkiye’de televizyon yayıncılığı, televizyon program türleri), “Aile, Çocuk ve Televizyon” (Televizyon izleme alışkanlıkları, televizyonun olumsuz etkileri, televizyon program analizleri, uyarıcı simgeler), “Radyo” (Bir kitle iletişim aracı olarak radyo, radyonun olumsuz etkileri, radyo program türleri, radyo program analizleri), “Gazete ve Dergi” (Gazete ile ilgili temel kavramlar, gazetede haber ve fotoğrafın önemi ve karşılaştırılması, gazete hazırlama uygulaması, dergi türleri ve işlevleri), “İnternet” (İnternetin özellikleri ve işlevleri, internet kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar) konu başlıklarından oluşacak.
Yorumun ne olacak?