Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce

1 İŞLER

Sonbaharın ilk günleri  Dünya Barış Günü’nden sonra okulların açılmasından çok üniversite kayıtlarını hatırlatır bana nedense.Eylül’ün ilk haftası okul çağında çocuklar ve bu çocukların ebeveynleri için telaşlı bir haftadır telaşlı olmasına ama üniversiteye giden genç bir öğrenci ve bu öğrencinin ebeveyleri için başka bir anlamdır bambaşka bir heyecandır.

Adeta tenhada sakin bir moladır.Uzun soluklu bir uğraşın semeresini almadır.Her iki açıdan da büyük bir gurur kaynağıdır Başka bir değişle amaca ulaşmadır.

Bu dönemde evlenenler de çok olur. Atamalar da olur askere giden de…Fakat hiçbiri üniversiteye gidecek olan öğrencinin coşkun kompleksine erişemez kesinlikle?Ezik bir duygu barındırır en olmaz cümle bile ?Derinlerde bir yerde herkesten habersiz büyütülen bir kaygı yüzlerde ise gergin gizli bir tebessüm vardır.

Ebeveyler de ise durum pek farklı sayılmaz.Her söz bir şekilde alınan puana kazanılan bölüme kısaca üniversiteye gelir dayanır.

DİKKAT!İşte burası okun yaydan çıktığı dananın kuyruğunun koptuğu andır.

Üniversiteye giren çoçuğunuz hangi bölümü kazandı???

?Felsefe ne işe yarıyor?? ?Sosyoloji koskoca toplumu nasıl denetliyor?? ?Psikolojiye neden ruh bilim deniyor ruh var mı görülüyor mu ki bilimi olsun?? tartışmaları bir yana?

Zaman geçtikçe teknoloji ilerledikçe hatta kültür zenginleştikçe üniversitelerdeki bölüm isimleri de git gide farklılaşıyor.Bu bölümlerin isim trafiklerine yetişmeye imkan yok.Yıllarca bildiğimiz maden inşaat makine mühendisliği geride çok geride kaldı artık.

Bilgisayar mühendisliği bölümü kendi içinde bile birkaç bölüme ayrılabiliyor.Sözgelimi bir yerde Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri diğerinde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği diye isimlendirilen bölümler bildiğimiz Bilgisayar Mühendisliği aslında.

Yukarıda sözünü ettiğim bölümleri kazanan kişinin ebeveynlerini düşünün hangi bölümü kazandı sorusu karşısındaki cevabı ne olacak sahi? Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri mi ?Hiç sanmıyorum.

Eskiden Orman Mühendisliği bölümü vardı efendim şimdi de Ağaç Mühendisliği? Yakında ormandan ağaçtan budaya budaya dal kalacak bölümün adı da dal ve yaprak olacak anlaşılan, ya da Kalem Kağıt Mühendisliği.

Yıllarca bildiğimiz gazetecilik bölümüne eklenen cümle de çok anlamlı tabi Genel Gazetecilik.Orman Mühendisliği gittikçe lokalleşip  Ağaç Mühendisliğine   vardıkça  gazetecilik  bölümü neden totalleşip Genel Gazetecilik adını almış bilinmez.Mantığı ne diye sorarsanız ? “Avrupa?yla entegre olmadır” eminim.

Dünyaya açılan bölümlerden bir bölüm daha vardır. Önce Dökümantasyon Formasyon olarak adı değiştirilen bölümün şimdiki adı ise Bilgi ve Belge yönetimi. Esas adı ise ne biliyor musunuz? Kütüphanecilik…

Uluslararası ilişkiler bölümüne eklenen söz ise 2000’li yılların ilahi tebliği neredeyse;Küreselleşme.” Bölümün şimdiki adı Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler.

Güzel sanatlar ile konservatuarı birleştirip bir de yeni ad vermişler Müzik Ve Sahne Sanatları Fakultesi.

Biyoloji bölümü de evrim geçiren bölümler arasında.Bu bölümünün bazı fakültelerdeki adı Moleküler Biyoloji Ve Genetik.

Yani bölümlere bir küresel, bir bilişim, bir genetik bir de tasarım sözcüğü eklendi mi tamam işte… Avrupa?yla entegre iyi bölümlerde öğrenci olarak okuduğunuza ;veya ebeveyn olarak çocuğunuzu okuttuğunuza emin olabilirsiniz.

Eklenen yeni bölümlere benim de önerilerim olacak:

Bilgisayarlı Saç Tasarım Mühendisliği

Küresel Isınmaya Etkin Termostat Mühendisliği

Sivrisinek Genetik Kodları Çözme Mühendisliği

Futbolda Genetik Yetenek Bulma Mühendisliği

İnsan Mühendisliği

Genel Mankenlik Bölümü

Bilgeliğe Soyunduk Çıplak Kaldık Bölümü

Söz Dizimi Bölümü

Tik Ve Refleks Tepkeleri Fakultesi

Bu komik bölüm adlarını genişletmek elbette mümkün. Asıl mesele iş bulmada…Daha da önemlisi süreklice ismi değiştirilen sözü edilen edilmeyen tüm bölümlerin  öğrencilerine istihdam yaratmada.İstedikleri kadar fosforlu kelimeler bulsunlar bölümünüzle ilgili bir işte çalışmıyorsanız ve okuduklarınıza dışardan bir şeyler eklememişseniz dahası bölüm dışında kendinizi geliştirememişseniz bu bölümlerde okumanın hiçbir esprisi kalmıyor yazık ki? Doktor: doktor, öğretmen:öğretmen mühendis: mühendis, felsefeci gazeteci:işte bendeniz?

Hülya YALIM

www.hulyayalim.com

2 yorum yazıldı

  1. Mehmet Latif Bayrı dedi ki:

    Sayın Yalım Evet yazık diyorum zira bu gençliği gereksiz savsatalarla bürokrasilerle ve çağdışı uygulamalarla eğitim dışı bırakmanın yolları bunlar. Çünkü; gençlik artık akıl ve zekayla karar verebilme yetisine sahip olmanın yolunda buda ne demektir örümcek beyinlerin durma zamanı, akıl ve zekanın yolunun açılmasıdır. Tabidir ki gelişmiş ülkeler az gelişmiş veya gelişmemiş ülkelerdeki egemenliklerini sürdürmek için en başta eğitimin geri kalmasını sağlamışlardır. Zira eğitimli kültürlü bir toplumu esaret altına almak ve yönlendirmek zordur. İşte bu yüzdendir ki sizin dediğiniz gibi bölüm adlarını değiştirin, matematik in işlem şeklini değiştirin, eğitimi kredilendirin gibi düzen oyunlarıyla intibak zorluğu yaratan olaylar zinciriyle uğraştırılıyoruz.
    Sayın Hülya hanım sizde öyle bir kanayan yaraya dokunmuşsunuz ki “bir söyle bin ah işit” diye bir laf vardır, siz buraya dokunmuşsunuz iyide etmişsiniz İnşallah birileri duyarda AVRUPA SEVDASI denilen yanılgıdan çıkarız.
    Saygılarımla,
    Mehmet Latif Bayrı

  2. Ersu Akkaymak dedi ki:

    İlim bir nokta idi, onu cahiller çoğalttı. Hz.Ali (kv)

Yorumun ne olacak?