Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce Düşünceler Düşünce

İçimdeki buhranı dindirmek adına, müziğe vurdum kendimi a dostlar… Yaşamın med cezirlerini,psişik gelgitlerimle, birbirlerine karmak adına; Allah ne verdiyse her telden çalıyorum. Müzikopat mı oldum ne?…

Müziğin endorfin salgılattığını ve olumlu duyguları artırıp, korkuyu ve kaygıyı azaltığını,kalp ritmini düzenlediğini, kan basıncını düşürdüğünü, biliyor muydunuz bilmem ama; her derde deva müziğin bundan da öte, terlemeyi azalttığı, nefesi dengelediği, bağışık sistemini güçlendirdiği görüşünden eminim çoğunuz bihabersinizdir?

Müzikten medet umduğumu ,yaşadığımı mantığa büründürdüğümü falan düşünüp de; küçümsemeden bir okuyun da, öyle alay edin benimle bence…

Yunan filozof ve matematikçisi Pythagoras?ın umutsuzluğa düşen ya da çabuk öfkelenen hastaların, belirli melodilerle tedavi edilebileceğine ilişkinçalışmalar yapmış.

Hipocrates, “ilahilerin tedavi edici niteliği olduğunu belirtmiş.” Galien, durumu daha da ileri noktaya götürüp “müziğin akrep ve böcek sokmalarına karşı bir panzehir olduğunu” ileri sürerken, Lucain ise kanamaların şarkılarla durdurulabileceğini” ileri sürmüş .(*)

Ya ne haber?.

Ayrıca diyafram denen vücudun en kalın kası ağlamak dışında, sadece şarkı söylerken çalışıyormuş (bu yüzden şarkıcılar sulu gözlü yani)…

Teninden aniden fırlayan gözler için müzik ,

manik depresif hallerden herhangi kimyasal madde içermeyen tamamen, natürel yollarla kurtulmanın gerçek yolu müzik,

hüznü,mutluluğu, yası, isyanı en etkili anlatmak için müzik?

Müzik, hareket reflekslerimizi uyararak uyumlu hareket etmemizi sağladığı için sosyolojik araştırmasında, “işyerinde müziğin çalışmadaki etkisini” Emile Durkheim boşuna iddia etmedi herhalde,sıcak günlerde tatilde olmak yerine sıkıcı ofis ortamını Buket adasına çevirmek için bir müzik yeter…

Dene ve gör ?.

Yediden yetmişe hitap eden müzik;sadece ülkemizde değil, dünyada dabüyük bir sektör oluşturmaya devam ederken kitleleri peşinden sürüklüyoryer gök müzikle inliyor?

Nietzsche “müziğin yer ile gök arasındaki uyum olduğunu” söyler.

Sahiden  şimşek çakmasa,gök gürlemese, bulutlar sinyal lambaları gibi sadece yanıp sönmekten ibaret olurdu herhalde?

Bir semazenin seması ile buz dansını, alevi semahı ile salsa dansını aynı duygu ile izlemiyorsak sebebi müzik?

Love Story denIssız Adam ?a bir filmi film yapan biraz da müzik…

Binlerce insanı katleden Hitler ?in Wagner?i dinlerken hüngür hüngür ağlatan müzik..

Beethoven’ı kulakları duymadan beste yaptıran güç müzik?

Evet artık müzik daha çok birbirini tekrar niteliğinde ve özgünlükten hayli uzak. Tabi ki bu yüzde yüzü nerdeyse çalındıktan sonra esinlenme dedikleri müzik girmiyordur belki ama sanatta mimesis(taklit yoluyla benzetme) kavramı önemlidir.

Şimdiki şarkılar, melodiler, “kuş koli koma foli Dolly yağayi Dolly ” tadında ?. Ve hatta şu Dollyleryüzünden hangi melodi hangi şarkı kimin bilemedim “hepten şaşırdım yoli?”

“Beni saran melankoli”,armoni melodi ile beni saran müzikomani ooooo?.

Nietsche ye göre;“tanrı, müziği öncelikle onunla yücelelim diye bize bahşetti.”

Eminim Karl Max“din kitlelerin afyonudur” söyleminişimdi söyleseydi “müzik kitlelerin afyonudur” derdi şüphesiz? Müzikten anladığınız dini melodiler ise hiç fark etmez, ikisi bir arada olanlara takılabilirsiniz.

Pilahi yaz polifonik olarak ilahicebine gelsin molifonik içinmilahi gerçek içingilahi yazman yeterli?

Ezan sesi istiyorsan pallahuekber yazpolifonik ezan sesi mallahuekber yaz molifonik gallahuekber yaz gerçek ezan sesikulağınagelsin?

Ey müzik sen nelere kadirsin..

Yoksa bu melodinin tılsımı düşünülmese, Allah adını kim bu harflerle birleştirip yazdırmaya kalkışsa; hepimizin iyi bildiği gibi en iyi ihtimall aforoz edilirdi…

O zaman şarkı söylemek lazım avaz avaz…”

Hülya YALIM

www.hulyayalim.com

*Psikolojide Müziğin Kullanılması:Örnek Bir Çalışma

Sinem GÖKÇE- Psikolog

Yorumun ne olacak?